Sök på sidan

Vegahallen 02

Vega-säätiö

MISSIO

Vega-säätiön aikomuksena on vaalia Vega kuunaria tulevia sukupolvia varten. Kuunari symbolisoi rauhaa, laivanrakennustaitoa sekä sotakorvausten merkityksellisyyttä Suomen teollisuuden kehityksen kannalta. Vega on osa Suomen historiaa.

ARVOMME

Rauha
Rauhan symboli, hinta, jonka rauhan vuoksi maksoimme, maksoimme sen, minkä lupasimme, uhrauksista huolimatta

Historia ja tulevaisuus – Perinteet ja kulttuuriperintö

Yhteisöllisyys
Maa, joka maksoi sotavelkansa. Kansa kääri hihat ylös.

Ihminen, ihmiskohtalot, tarinat

TEHTÄVÄMME

Vega-säätiön tehtävänä on vaalia ja kertoa, sekä suomeksi että ruotsiksi, Vega kuunarista ja tällä tavalla tuoda esille ja kannustaa, erityisesti lapsia ja nuoria, kiinnostumaan Suomen sotavelkahistoriasta.

Jakobstads Wapen ja Vega edustavat perinteistä laivanrakennustaitoa sekä telakkatoimintaa, historiallisessa Vanhassa satamassa.

Vega-säätiö on toimijana ja yhteistyössä vetovoimaisten tulisielujen, asukkaiden sekä muiden toimijoiden ja yhdistysten kanssa hyvin olennainen osa Vanhan sataman kehityssuunnitelmaa. Yhdessä luomme Vanhasta satamasta merellisen olohuoneen kaikkien asukkaiden ja vierailijoiden iloksi.

Toiminta

Laivanrakennuspaikan pihaympäristössä, eli niin sanotulla laivapihalla, järjestetään Vega-säätiön omia tapahtumia ja Vega-säätiö osallistuu myös muiden toimijoiden kanssa, Vanha satama -yhdistyksen kautta, Vanhassa satamassa järjestettäviin yhteistapahtumiin, kuten avoimet ovet-tapahtuma keväällä, Vega-päivä, Puuvenekavalkadi ja Joulu Vanhassa satamassa.

Vega-säätiö toimii tiiviissä yhteistyössä Yrkeshögskolan Novian:in ja Ammattikorkeakoulu Centrian kanssa ja myös Optiman, Arbiksen ja muiden toimijoiden kanssa; sekä kansallisesti että kansainvälisesti.

Visio 2030

• Vega ja sitä ympäröivä toiminta tulee olemaan loistava tähti elämää sykkivässä Vanhassa satamassa, Pietarsaaressa.

• Vanhassa satamassa sijaitsevalla laivanrakennuspaikan pihaympäristössä on museo, josta löytyy Vega kuunari, kokoustiloja, työpajoja ja Jacobstads Wapen.

• Entisajan puulaivanrakennusta on nähtävillä käytännössä jatkuvan Vega kuunarin kunnostustöiden ansiosta.
Vega-museon tiloissa järjestetään kokouksia, seminaareja ja juhlia.

• Museolla Järjestetään luovia työpajoja purjeiden ompeluun ja köydenpunontaan liittyen, eri työvaiheiden esittelyä ja opastettuja kierroksia.

• Museolla järjestetään yleissivistävää toimintaa, joiden avulla pyritään tuomaan Suomen sotakorvauksiin liittyvää historiaa esille muun muassa näyttelyiden, seminaarien ja muiden tapahtumien muodossa. Museolla järjestetään myös historiallisia kierroksia.

GamlaHamn_logotyp.png

Pietarsaaren Vanha satama ry

gamlasatama@gmail.com

Vega-säätiö

info@vegastiftelsen.fi

Vega-säätiö puh: 044 242 2073

Maria Lunabba puh: 050 594 7814

Vanha Satamatie 19, Pietarsaari

Laivapiha avoinna 3.6–26.7.2024

ma–pe klo 11–16

Muina aikoina sopimuksen mukaan

Pietarsaaren Vanha Satama Oy

peter.bostrom@datic.fi